Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Οι πρώτες μέρες στην τάξη


Σεπτέμβριος 2006
Μαρία Κασαπίδη
INTERactive EDucation for teens and Kids

Οι πρώτες μέρες στην τάξη

     Είτε το πιστεύετε είτε όχι, είναι ώρα να γυρίσετε στην δουλειά. Αυτό το σημείωμα φιλοδοξεί να σας προετοιμάσει για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Oι συμβουλές και οι προτάσεις που ακολουθούν είναι από το βιβλίο της Ellen Kronowitz «Your First Year of Teaching and beyond».
     Ο δάσκαλος είναι το μόνο επάγγελμα που κάθε φθινόπωρο έχει την «πρώτη μέρα στην δουλειά». Όλα τα επαγγέλματα έχουν μια και μοναδική πρώτη μέρα, με τα προβλήματα και τις συνέπειές της. Οι δάσκαλοι όμως όχι. Κάθε χρόνο τα ίδια προβλήματα και οι ίδιες απορίες.

1. Πως πρέπει να ντυθώ;
Πολλοί δάσκαλοι ντύνονται όσο πιο επαγγελματικά μπορούν. Δεν είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε ένα ειδικό, ούτε να αγοράσετε τον «οδηγό για το σωστό ντύσιμο». Ακολουθήστε το ένστικτο και τις προτιμήσεις σας και εμφανιστείτε στους μαθητές σας και στους γονείς τους όσο πιο άνετος/η μπορείτε. Λάβετε υπ’ όψιν σας το κλίμα της περιοχής (αν πρόκειται να μετακινηθείτε) ή/και την ύπαρξη ή όχι κλιματισμού, το όνομα και την φήμη του σχολείου και φυσικά το προσωπικό σας γούστο. Αν είστε άνδρας μια χαρούμενη γραβάτα ή αν είστε γυναίκα μερικά διακριτικά αξεσουάρ, θα κάνουν την διαφορά.

2. Τι πρέπει να πω;
Μερικοί πιστεύουν ότι οι πρώτες λέξει /προτάσεις μέσα στην τάξη είναι μαγικές και μπορούν αμέσως να διαμορφώσουν το κλίμα. Δείτε μερικά παραδείγματα
- Γεια σας, είμαι πολύ χαρούμενος/η που σας γνωρίζω. Είμαι σίγουρος /η ότι θα έχουμε υπέροχη σχολική χρονιά.
- Γεια σας, με λένε ..... και μαζί θα κάνουμε ...
- Γεια σας, με λένε ... και ένα είναι σίγουρο. Τα λάθη επιτρέπονται σε αυτή την τάξη (το αγαπημένο μου).
     Οι δάσκαλοι συνήθως ρωτάνε τι πρέπει να πουν για τον εαυτό τους. Μιλήστε τους για την οικογένειά σας, τις σπουδές σας και τα χόμπι σας. Ίσως βρείτε πολύ σύντομα κοινά σημεία
ενδιαφέροντος, που θα σας φέρουν πιο κοντά.

3. Πως θα διευθετήσετε τις θέσεις μέσα στην τάξη
Παλιά τοποθετούσαν τους μαθητές σε θέσεις ανάλογα με το ύψος ή με αλφαβητική σειρά. Αν ήσουν ψηλός ή το όνομά σου άρχιζε από Χ, ήταν σίγουρο πως θα καθόσουν στις πίσω θέσεις. Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι θέσεις είναι συνήθως σε κύκλο ανοικτό από την μια πλευρά. Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τις θέσεις τους. Εσείς πόσες φορές δυσαρεστηθήκατε επειδή σας έδωσαν άλλη θέση από εκείνη που θέλατε στο αεροπλάνο ή στο θέατρο; Το ίδιο νοιώθουν και τα παιδιά. Και στο τέλος ποιος είπε ότι θα είναι όλο τον χρόνο καθισμένα στην ίδια θέση; Πείτε λοιπόν στα παιδιά ότι μπορούν να κάτσουν όπου θέλουν, αλλά ότι οι θέσεις θα αλλάζουν κάθε μήνα ή κάθε φορά που θα το απαιτεί η εργασία.

4. Πως θα μάθετε τα ονόματα των μαθητών;
Δεν υπάρχει τίποτε ποιο κολακευτικό για ένα παιδί από το να το αποχαιρετήσετε στο τέλος του μαθήματος με το μικρό του όνομα. Ξέρω, ότι είναι δύσκολο να μάθετε με την πρώτη μέρα τα ονόματά τους, αλλά προσπαθήστε ή χρησιμοποιήστε μικρά τρικ.
- Αν το σχολείο μαζί με τα στοιχεία του μαθητή ζητά και φωτογραφία του, μελετήστε πριν πάτε στην τάξη και προσπαθήστε να συνδέσετε τις φωτογραφίες με τα πρόσωπα των παιδιών.
- Φτιάξτε καρτέλες με τα ονόματα των μαθητών σας και αρχίστε να τραβάτε μια-μια φωνάζοντας το όνομα του παιδιού που περιέχει. Κάθε παιδί που ακούει το όνομά του πρέπει να σηκωθεί και να παρουσιάσει τον εαυτό του στην τάξη.
- Αν έχετε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τραβήξτε φωτογραφίες των παιδιών ομαδικές και ατομικές για να κάνετε το πρώτο άλμπουμ της χρονιάς.
- Δώστε στα παιδιά ένα χαρτί και ζητήστε να περιγράψουν τον εαυτό τους με λίγες λέξεις. Φυσικά να γράψουν και το όνομά τους. Μαζέψτε τα χαρτιά και αρχίστε να διαβάζετε τις περιγραφές χωρίς να αναφέρετε τα ονόματα. Τα παιδιά πρέπει να μαντέψουν σε ποιον αντιστοιχεί κάθε περιγραφή.

5. Θέστε τους κανόνες
Αν θέλετε μια ήσυχη χρονιά, φροντίστε αμέσως μετά τις εκατέρωθεν συστάσεις να ορίσετε τους κανόνες τάξης και συμπεριφοράς. Σίγουρα δεν μπορούν να είναι πάνω από 5-6, και τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στην λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων. Καταγράψτε τις αποφάσεις/ κανόνες που πάρθηκαν και δημιουργήστε μια αφίσα για την αίθουσα.

6. Δημιουργήστε από τα πρώτα μαθήματα οικογενειακό κλίμα μέσα στην τάξη.
Διαλέξτε θέματα που θα επιτρέψουν στα παιδιά να συνεργαστούν και να γνωριστούν καλύτερα. Εμπλέξτε στην όλη διαδικασία και τους γονείς. Είναι κανόνας. Όταν οι γονείς συμμετέχουν στις σχολικές δραστηριότητες τα παιδιά γίνονται καλύτεροι μαθητές.

7. Καλλιεργήστε την προσωπική σας εικόνα.
Φερθείτε με ευγένεια στις γραμματείς και βοηθήστε τους καινούργιους καθηγητές. Εμπλουτίστε τις γνώσεις σας παρακολουθώντας ένα νέο σεμινάριο. Ασχοληθείτε με την δημιουργία νέων πλάνων μαθημάτων. Γνωρίστε τους γονείς των μαθητών σας.

8. Παιδιά με προβλήματα
Αν έχετε στην τάξη σας παιδιά με ειδικά προβλήματα ή ανάγκες γνωρίστε το συντομότερο δυνατόν τους γονείς και μαζί οργανώστε ένα πρόγραμμα για το σχολείο και το σπίτι. Μην απομονώσετε τα παιδιά αυτά. Σας έχουν ανάγκη.

9. Ενημερώστε τον διευθυντή
Αν αυτή την χρονιά σκοπεύετε να κάνετε κάτι νέο και πιθανόν πρωτοποριακό φροντίστε να ενημερώσετε τον διευθυντή σας. Δείτε αν οι κανόνες του σχολείου επιτρέπουν νεωτερισμούς.

10. Συμπέρασμα
Αν θέλετε οι μαθητές σας να γυρίσουν πίσω στο σπίτι και να πουν «μάλιστα, ο δάσκαλος είναι εντάξει και θα περάσουμε καλά» και όχι «είναι χάλια, δεν θέλω να πάω ξανά εκεί» φροντίστε να είστε
􀂔 Ευέλικτοι
􀂔 Υπομονετικοί
􀂔 Να έχετε χιούμορ
Πηγή:Education world

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου